Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

20023    Subota   (Director Company, 23.4.2004 22:27:20)

  Postovani ljudi!

Hvala Vam na odgovoru: 20022 Crkva i spasenje.
Zelim Vam ugodan sutrasnji sabat/subotnji mir,
ustvari danas, jer sabat pocinje sa zalaskom sunca
u petek navece koliko je meni poznato ako ne gresim.
Ako sam dosadan sa svojim pitanjima slobodno me
obavestite na Vasem internet sajtu.

Jer imam upravo jos jedno pitanje:

Da li Vi drzite SABAT to jest SUBOTNI pocinak
isto kao JEVREJSKA nacija?
Ako ima neke razlike zeleo bi da mi pojaznite to.

Da li je potrebno drzanje cetvrte zapovesti Bozijeg
Zakona to jest SUBOTNOG dana odmora u cilju spasenje?

Sa postovanjem! Mir sabatni! Director Company.




Odgovor:

Potpuno ste u pravu, po Svetome Pismu dan počinje i završava sa zalaskom sunca. Jevreji koji svetkuju subotu primenjuju isti sistem, upravo onako kako je Bog zapovedio.

Svi koji danas svetkuju subotu treba da primenjuju isto pravilo. Subota je sveto vreme koje je Bog namenio za čoveka da bi sa Njim proveo taj dan na jedan poseban način, sa posebnim blagoslovima. Subota otkriva ko je Bog i ko smo mi. Ona daje pravi identitet čoveku i smisao njegovom postojanju.

Fariseji u Isusovo vreme su opteretili subotu mnogim pravilima koja Bog nije tražio. Zato je Isus upravo bio reformator subote. On je u taj dan lečio, vaskrsavao, blagosiljao i svojim životom i radom dao pravi značaj danu odmora. "Subota je načinjena čoveka radi, a nije čovek subote radi." (Marko 2:27.28) Suština subote je zajednica sa Bogom, kao i sa porodicom i bližnjima, a ne puko uzdržavanje od aktivnosti i ispunjavanje raznih formi i pravila.

Kada je u pitanju odnos subote i spasenja, jasno je da bez poslušnosti Bogu i Njegovim zapovestima ne možemo očekivati ni spasenje (Jakov 2:8-26). Mi se svakako spasavamo verom u Isusa Hrista, ali uz iskrenu veru uvek ide i poslušnost (stihovi 19.20). U Otkrivenju 22:12 jasno stoji zapisano da će Isus dati platu svakome po delima, dakle ne po veri već po delima koja su došla kao rezultat vere.

Postoje mnogi ljudi koji su bili verni i poslušni Bogu srazmerno svetlosti i otkrivenju koje su primili, i po tome će im Bog suditi. Ali ako neko zna da je subota sedmi dan koji je potrebno svetkovati, a ne čini to, onda tu postoji problem. To bi bilo isto kao kada bi neko govorio: "Ja sam spašen", a u isto vreme kršio sedmu ili bilo koju drugu zapovest. Ako svesno kršimo neku Božju zapovest, kako možemo očekivati da budemo spašeni? Ukratko: postoji razlika ako nešto radimo u neznanju ili znanju.

Nadam se da će Vam ovaj odgovor biti od pomoći i na blagoslov. Hvala na pozdravima i sve najbolje!

Z.M.