Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

150    Isus prođe čineći dobro   (MARTINA, 7.3.2004 17:30:14)

  MOLIM VAS DA MI NAPISETE SASTAV "ISUS JE PROSAO ZEMLJOM CINECI DOBRO"



Odgovor:

Draga Martina, tvoj nastavnik (ili neko drugi) dao ti je da napišeš takav sastav da bi te pokrenuo da razmišljaš o Isusu Hristu i tako postaneš bolja osoba. Jer, čitajući i razmišljajući o onome što je Isus uradio i još radi za nas, postajemo sličniji Njemu. Možda si sada "u gužvi" ili ne znaš odakle da počneš, ali to je divna tema i verujem da ćeš uživati ako se malo udubiš u to.

Osim toga, ne znamo za koji ti predmet treba takav sastav ni u koji razred i kakvu školu ideš. I, ako bismo ti napisali ceo sastav, to bi bilo malkice nepošteno prema tvojim drugaricama i drugovima i nastavniku, zar ne? Zato ćemo ti pomoći da ga sama sastaviš.

U Bibliji (Svetom Pismu) su opisana mnoga dobročinstva Isusa Hrista. Preporučujem ti da pročitaš i opišeš svojim rečima sledeće tekstove: Dela 10:38 (po kome je i dat naslov tvom sastavu), Luka 4:18-21, Matej 4:23-24, Matej 9:1-8 i 18-33, Marko 10:46-50, Luka 17:11-19, Jovan 4:48-50, Marko 1:24-28. U Jevanđeljima su opisana i mnoga druga izlečenja pa čak i vaskrsenja iz mrtvih koja je Isus uradio božanskom silom. Ako nemaš Bibliju, možeš potražiti te tekstove na našem sajtu: biblija.info.

Podeliću sada sa tobom i neke misli raznih duhovnih pisaca, a ti ih podeli i sa svojim drugaricama i drugovima. Možda neke od ovih citata treba da iskažeš svojim rečima da bi mogla da ih iskoristiš za sastav.

"Mnogi od nas izgovaraju reči o značenju ljubavi, ali ne znaju kako treba voleti. Isus je došao da nam to pokaže. On je pokazao ljubav u akciji. A nama poručuje: 'Uzdaj se u Gospoda i tvori dobro' (Psalam 37:3)."

"Božja ljubav prema ljudima pokazala se u delima učinjenim za dobro ljudi. Cela Biblija govori o tome. Vrhunac Isusove ljubavi pokazao se kada je umro za grešnike, za one koji su Ga mrzeli, da im pruži spasenje. 'Bog pokaza svoju ljubav k nama što Hristos, još kad bejasmo grešnici, umre za nas' (Rimljanima 5:8)."

"Ovakvu aktivnu ljubav, ovakav način života, Bog očekuje i od nas. On želi da stvarno volimo ljude koji su oko nas."

"Isus Hristos je činio dobro zato što je On bio dobar. Mi često činimo dobro drugima zato što su oni nešto učinili nama, zato što znamo da bi trebalo, ili čak da bismo ih zadužili. Ako ćemo voleti onako kako je Isus voleo, nemojmo činiti dobro da bismo ostvarili neki svoj cilj ili dobili nagradu."

"Isus je bio ljubav na delu. I hrišćanska ljubav je ljubav na delu."

"Ljubav čini dobro drugima samo zato što postoje. Zato što im je to potrebno, bez ikakve misli šta bi oni zauzvrat mogli nama učiniti, bez razmišljanja kakva osećanja prema njima gajimo. To je ljubav koju je Isus pokazivao. To je suština hrišćanstva."

"Ljubav nije samo neko lepo osećanje, to nije ono što samo osećaš prema nekome ko ti se dopada. Ljubav je ono što činiš."

"Isus, veliki Lekar, lečio je neizlečive bolesti, čistio gubavce, izgonio demone i vaskrsavao mrtve. On je zato i došao, da 'raskopa dela đavolja': greh, bolest, patnju i smrt."

"Ako želimo da doživimo duhovno izlečenje, treba da pokažemo istu veru u Boga koju je pokazao nepokretni čovek (Jovan 5:6-9). Ne treba da sumnjamo. Nepokretni čovek je poverovao Bogu na reč i bio izlečen."

"Isus je lečio ljude sa emotivnim i duhovnim problemima, sa grubim karakterom. On je isterao demone iz opsednutoga i time pokazao beskonačnu Božju moć da spasava."

"Izlečeni gubavac se do susreta sa Isusom raspadao u svojoj bolesti, a tada su njegovi mišići opet postali gipki, njegova koža glatka, i opet je mogao da hoda pravo. Išao je pevajući, van sebe od sreće, pun ljubavi prema svome Oslobodiocu."

"Isus je poklonio zdravlje i onima koji su patili zbog posledica svojih greha, a i slepom čoveku koji nije bio kriv za svoje stanje. (Jovan 9:2-3) Veliki Lekar je delio olakšanje i krivcima i nedužnima, svakome ko je zatražio pomoć od Njega. Ne postoji ni jedna bolest kojoj ne bi bilo leka u Isusu."

"Najveće Isusovo čudo bilo je vaskrsenje Lazara, mrtvaca koji je već četiri dana ležao u grobu. (Jovan 11:1-45) Isus je dopustio da jedna prolazna žalost prethodi trajnoj radosti. Lazar i njegove sestre, van sebe od sreće, zahvaljivali su Isusu i lili suze radosnice. Isus je izvor života i ozdravljenja za celo čovečanstvo. Dok je Lazar još počivao u grobu, Isus je rekao njegovoj sestri Marti: 'Ja sam vaskrsenje i život: koji veruje mene, ako i umre živeće!'"

Pozdrav i sve najbolje!

A.S.