Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

63    Sveće   (Nikola, 20.3.2002 23:07:07)

  Da li se mogu u crkvi zapaliti svece za Gospoda Boga i Isusa Hrista



Odgovor:

Vrlo interesantno pitanje koje iziskuje veoma pazljiv odgovor. Ja bih dodao Vasem pitanju moje pitanje: Od kada se pale svece? Da li je to uspostavio Isus Hristos, apostoli, ili je to tek kasnije uslo iz paganstva u Hriscanstvo, kao sto su i neki drugi obicaji usli koji nemaju nikakve veze sa Hristom i spasenjem. Pozdravljam vas bratskim pozdravom: Maran Ata – Gospod dolazi!

JZ



Svi hrišćani ne pale sveće za žive ili mrtve. Potrebno je proveriti da li su Isus i Njegovi učenici (apostoli) nekome palili sveće. U Svetom Pismu nemamo zapisan izveštaj o tome da su oni nekome palili sveće, niti da su ostavili nalog budućim pokolenjima da to čine. Ako oni to nisu činili, nema potrebe ni mi to da činimo.

Postoji nešto drugo što možemo učiniti za Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista, a to je pokloniti Mu se u molitvi svakoga dana i prihvatiti Ga kao ličnog Spasitelja, čitati Sveto Pismo, koje je Reč Božija, i živeti u skladu sa njom. Ovo su sve činili i Isus, dok je bio na zemlji, i Njegovi učenici apostoli.

Milenko Vučetić