Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

59    Knjiga o Jovu   (Mladen, 11.3.2002 10:40:15)

  Koje je zapisivao odnosno koje autor kada su razgovarali Bog i sotona, mislim da je to knjiga o Jovu?



Odgovor:

Na osnovu jevrejskih starih spisa, tradicije, Talmuda i nekih drugih izvora, Mojsije je autor knjige o Jovu gde je i zapisan taj razgovor. Pozdrav,

Jelisije



Smatra se da je Knjiga o Jovu najstarija od svih knjiga koje sacinjavaju Bibliju. I to nije slucajno, jer se u njoj obradjuju pitanja od sustinske vaznosti za Bozje sledbenike kroz sve vekove. Pravilno razumevanje ove knjige moze nam pomoci da potpunije shvatimo Bozji karakter i pozadinu losih dogadjaja koji nas okruzuju. Knjigu o Jovu narocito treba proucavati pazljivo i uz molitvu, jer su u njoj jedno do drugog izneta prava i pogresna shvatanja o Bogu, a tek na kraju knjige sam Bog daje odgovor na dilemu da li Ga je pravilnije predstavio Jov ili njegovi prijatelji.

Aleksandar Stojkovic



Pretpostavlja se da je Knjigu o Jovu napisao Mojsije. Što se tiče autora, Sveto Pismo naglašava da je autor sam Bog: "Sve je Pismo od Boga dano..." (2. Poslanica apostola Pavla Timotiju 3,16.)

Bog je izabrao neke ljude koje je nadahnuo Svetim Duhom i otkrio im plan spasenja i svoje namere u pogledu čovečanstva. Bog im je nadahnuo samo misli, a oni su ih iskazali svojim rečima.

Citat: "I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju; jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi." (2.poslanica apostola Petra 1,20.21.)

Na osnovu ovih reči iz Svetoga Pisma, slobodan sam da konstatujem da je događaj koji je zapisan u Knjizi o Jovu preneo čoveku sam Bog, tako da ga imamo zapisanog u Svetom Pismu.

Milenko Vučetić